Szykujecie na Walentynki coś specjalnego? Może jakąś miłą niespodziankę, którą zaserwujecie swojej drugiej połówce do kawuni? A może po prostu sami lubicie małe słodkości i małe przyjemności? Jeśli odpowiedź na któreś z tych pytań brzmi: “tak”, to ten przepis jest dla Was 🙂
Proste makaroniki z ciasta francuskiego z ulubioną konfiturą są fantastycznym dodatkiem do każdego dnia. Wymagają odrobiny cierpliwości i ostrego noża, ale robią się dość szybko.
czas przygotowania: do 30-40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 40 sztuk
Składniki:
- 1 duży płat ciasta francuskiego
- ulubiona konfitura (u mnie malinowa albo różana)
- cukier puder
Przygotowanie:
Przy pomocy kieliszka (o średnicy około 4 cm) wycinamy z ciasta francuskiego koła. Zachowując odstępy (ok 1,5 cm) układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie urosnąć. Pilnujcie koloru, żeby za bardzo się nie spiekły.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Teraz część wymagająca największej precyzji – każde ciasteczko przecinamy na pół (wzdłuż) ostrym nożem.
Na jednej z połówek układamy odrobinę konfitury i przykrywamy drugą połówką.
Tak posklejane makaroniki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Takie proste, a wyglądają mega smakowicie 🙂
Brzmi rewelacyjnie i chyba nawet poradzę sobie i ja😀