Niedawno byłam w Rzymie i jak to w Rzymie… Pizza, pasta, caprese, aperolek i limonczello. Było pysznie! Po powrocie uznałam, że czas przenieść trochę tego smaku do domu i odszukać jakiś fajny przepis na włoskie ciasto na pizzę. Zaczęłam przeszukiwać internety i znalazłam fajną stronę “La Cucina Italiana”. I właśnie na tej stronie wygrzebałam przepis na pizzę dla początkujących, z którego pochodzi poniższy przepis na ciasto.
czas przygotowania: z wyrastaniem ciasta około 180 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 placki pizzy
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 250 ml ciepłej wody (idealna powinna mieć temp. około 25 stopni)
- 15 g świeżych drożdży (w oryginalnym przepisie drożdży piwowarskich/piwnych ale u nas można je kupić tylko w bardzo dużych opakowaniach)
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g soli
Składniki na pizzę (ILOŚĆ PODANA NA JEDEN PLACEK, więc potrzebujecie x 2):
- 2 łyżki passaty pomidorowej (sosu nie może być za dużo)
- szczypta oregano
- 80 g tartego sera żółtego
- 1 pieczarka
- 1/4 średniej cebuli pokrojonej w plasterki/półplasterki
- 2 plastry szynki
- 8-10 oliwek
Przygotowanie ciasta:
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w połowie wody.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy wodę z drożdżami mieszamy. Dodajemy sól (uwaga: sól dodajemy dopiero na tym etapie, bo nie powinna bezpośrednio stykać się z drożdżami). Dolewamy resztę wody i zagniatamy. Kiedy składniki się wymieszają dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do pojemnika/miseczki i przykrywamy ściereczką albo folią. Odstawiamy do wyrośnięcia – na półtorej godziny w ciepłe miejsce (około 26-28 stopni).
Przygotowanie pizzy:
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Oryginalny przepis mówi o ręcznym uformowaniu placka, ale do tego podrzucania i rozgniatania trzeba mieć talent 🙂 ja poszłam na łatwiznę i rozwałkowałam placki. Jeśli chodzi o grubość, to wszystko zależy od Waszych upodobań. Ja lubię dość cienkie ciasto, dlatego następnym razem rozwałkuję je jeszcze bardziej albo podzielę na 3 części. Jak wyszło w podziane na 2 części zobaczycie na zdjęciu niżej.
Nieważne na jaką metodę się zdecydujecie i na jaką grubość się zdecydujecie, efektem finalnym są dwa cudne placki ciasta do pizzy.
Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem pieczenia i zostawiamy jeszcze na pół godzinki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Kiedy placki już “odleżą” swoje każdy smarujemy passatą. Na nią wysypujemy oregano i żółty ser. Na ser układamy pokrojoną w kawałki szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę i oliwki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 17-20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz