Sałatka z łososia serwowana w kruchych babeczkach

Sałatka z łososia serwowana w kruchych babeczkach.

Zamiast podawać sałatkę w salaterkach i miseczkach zaskoczcie swoich gości. Podajcie sałatkę w kruchych babeczkach.
Możecie w nic zaserwować tradycyjną sałatkę jarzynową albo coś innego, np. tę smakowitą sałatkę z łososia.

czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15 sztuk

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • dwie szczypty soli

Składniki na sałatkę:

  • 100 g wędzonego łososia (może być w plastrach)
  • 300 g serka śmietankowego/chrzanowego/orzechowego
  • 4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1/2 drobno posiekanej gruszki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie:
  • do dekoracji: koperek

Przygotowanie ciasta:

Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wykładamy ciastem foremki na muffinki.
Dno każdej “miseczki” z ciasta dziurawimy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie sałatki:

W miseczce mieszamy pokrojonego w kosteczkę łososia, gruszkę, orzechy włoskie i serek. Mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do wystudzonych babeczek. Dekorujemy łososiem i koperkiem.

Sałatka z łososia.

Podajemy schłodzone.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.