Zamiast podawać sałatkę w salaterkach i miseczkach zaskoczcie swoich gości. Podajcie sałatkę w kruchych babeczkach.
Możecie w nic zaserwować tradycyjną sałatkę jarzynową albo coś innego, np. tę smakowitą sałatkę z łososia.
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15 sztuk
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- dwie szczypty soli
Składniki na sałatkę:
- 100 g wędzonego łososia (może być w plastrach)
- 300 g serka śmietankowego/chrzanowego/orzechowego
- 4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1/2 drobno posiekanej gruszki
- sól, pieprz
- ewentualnie:
- do dekoracji: koperek
Przygotowanie ciasta:
Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wykładamy ciastem foremki na muffinki.
Dno każdej “miseczki” z ciasta dziurawimy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie sałatki:
W miseczce mieszamy pokrojonego w kosteczkę łososia, gruszkę, orzechy włoskie i serek. Mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do wystudzonych babeczek. Dekorujemy łososiem i koperkiem.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Dodaj komentarz