Kochani, dziś mam dla Was przepis na najprostszy sernik na świecie. Nie da się go zepsuć. Jest delikatny, kremowy i ma przyjemnie chrupiącą warstwę karmelu, która w smaku przypomina takie jedne, dość znane mleczno-karmelowe cukierki 🙂
czas przygotowania: 110-120 minut
poziom trudności: średni (z uwagi na karmel)
ilość porcji: 12 sporych
Składniki na sernik:
- 1 kg sera (ja korzystam z gotowego w wiaderku, najchętniej waniliowego)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 200 g roztopionego i przestudzonego masła
Składniki na karmel:
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki tłustej śmietany (najlepiej 36%)
- 1 łyżka masła
- do dekoracji: szklanka obranych ze skórki migdałów
Przygotowanie sernika:
Wszystkie składniki wsadzamy do miski i miksujemy na dość niskich obrotach/mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-25 cm, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy.
Uwaga, pieczemy etapami:
– pierwsze 20 min w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni;
– w 150 stopniach pieczemy 30 min, po czym obniżamy temperaturę do 120 stopni;
– w 120 stopniach pieczemy ostatnie 30 min.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Sernik trochę nam opadnie.
Przygotowanie karmelu:
Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień/moc kuchenki. Podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. Nie ma potrzeby, żeby mieszać cukier. Można to zrobić raz na jakiś czas albo po prostu czasem potrząsnąć rondelkiem.
Kiedy cukier się zabrązowi, ściągamy go ognia/płyty kuchenki i delikatnie dolewamy śmietanę, dodajemy sól i masło. Karmel mocno się zapieni.
Mieszamy do połączenia się składników i zostawiamy na chwilę do delikatnego przestudzenia. Uważajcie, bo szybko tężeje.
Wylewamy karmel na sernik i dekorujemy migdałami.
Wstawiamy do lodówki – podajemy schłodzony (najlepiej przez kilka godzin).
Smacznego!
Dodaj komentarz