Niezawodna gwiazda każdej imprezy, czyli oscypek w cieście paprykowym. Na pewno chociaż raz próbowaliście tej przystawki w jakiejś postaci. W cieście naleśnikowym, piwnym, albo puchatym jak w racuszkach. Zawsze wyśmienite!
czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16 sztuk
Składniki:
- 400 g dużego oscypka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- do podania: żurawina
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mąką pszenną, kukurydzianą i papryką. Dodajemy wodę, sól i pieprz.
Wyrabiamy dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę pszenną.
Oscypka kroimy w plasterki o grubości około 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Plastry oscypka obtaczamy w cieście i układamy na patelni.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z żurawiną.
Smacznego!
Dodaj komentarz