Idealna alternatywa dla klasycznego pasztetu.
Najsmaczniejszy na chlebie pełnoziarnistym, w towarzystwie ogórka konserwowego, albo kiszonego.
Bardzo dobrze sprawdza się na imprezach w charakterze
czekadełka, albo jednej z przegryzek.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 miseczka
Składniki:
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 nieduża cebula
- 2 duże łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do zmięknięcia. Odcedzamy, przepłukujemy i studzimy. Następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Cebulę siekamy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Szklimy.
Zeszkloną cebulę dodajemy do soczewicy.
Jeśli masa jest za gęsta dodajemy trochę przegotowanej wody i mieszamy.
Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu prażymy słonecznika, a następnie dodajemy ziarenka do masy. Całość mieszamy.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
Dodaj komentarz