Kolejna odsłona grillowanych rozmaitości. Tym razem kotleciki w stylu śródziemnomorskim.
Ostatnio przygotowałam je z wołowiny, ale tak naprawdę będą też smaczne, jeżeli zrobicie je z wieprzowiny, albo z indyka. Wybierzcie takie mięso, jakie lubicie najbardziej.
Podobnie z mieszanką ziół. Mogą być same prowansalskie, może być samo oregano – hulaj dusza!
Trenowałam różne kombinacje i najlepsze recenzje zbierał miks podany w przepisie.
Jeżeli pogoda nie dopisuje, albo nie przemawia do Was nasz ulubiony, letni sport narodowy, kotleciki tak samo pysznie jak z grilla będą smakowały usmażone na patelni.
Eksperymentujcie i pałaszujcie ze smakiem!
czas przygotowania: 15 minut (bez grillowania)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8-10 kotlecików
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, albo z indyka-co lubicie)
- 70-80 g kaparów (pół małego słoika)
- 2 łyżki mieszanki ziół (oregano i ziół prowansalskich)
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiając solą i pieprzem.
Formujemy małe kotleciki. Kształt dowolny – na patelnię zazwyczaj wrzucam małe kulki, ale na grillu zdecydowanie łatwiej będzie Wam przewracać kotleciki w podłużnym kształcie.
Pysznie smakują podane z dipem serowym.
Smacznego!
Dodaj komentarz