Serwujecie grillowe przysmaki w towarzystwie różnego rodzaju sosów i sosików? Bo ja zawsze. Nic tak nie pasuje do grillowej uczty jak musztarda, ketchup i porządny dipik.
Najlepsze są oczywiście te, które robi się najszybciej, albo w ogóle takie, które same się robią.
I przepis na właśnie taki sos prezentuję poniżej.
Możecie go podawać z mięsem, jako dodatek do grillowanych warzyw, jako dip do świeżej marchewki i selera naciowego, albo do chipsów i nachosów. Tzw. przysmak uniwersalny.
Ostatnio nawet testowaliśmy go na kanapkach, zamiast sosu tatarskiego. Sprawdził się.
czas przygotowania: 10 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 miseczka
Składniki:
- 100 g sera typu lazur
- 1 mały jogurt naturalny (około 180 g)
- 2 średnie ząbki czosnku
- ewentualnie: pieprz do doprawienia
Przygotowanie:
Ser kruszymy na drobne kawałki i zalewamy jogurtem.
Dodajemy utarty, albo przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość blendujemy na gładką masę. “Gładką” to w tym przypadku pojęcie względne. Chodzi o to, żeby konsystencja była jednolita. Niewielkie grudki sera w niczym nie przeszkadzają.
Możecie doprawić dip odrobiną pieprzu – do tego sosu najczęściej korzystam z białego.
Smacznego!
Dodaj komentarz