Po krótkiej przerwie wracam z nowymi pomysłami. Na początek proponuję bezmięsną, szybką i przyjemną zupę warzywną. Zawsze staram się gotować bez dodatkowych zagęszczaczy i ulepszaczy, ale ponieważ nie miałam nawet kawałeczka mięsa, postanowiłam sprawdzić babciną sztuczkę z mąką i cebulką. Kupiłam włoszczyznę, która wołała mnie ze sklepowej półki i zabrałam się za gotowanie. Kiedy spróbowałam gotowej zupy przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Wyszło bardzo fajnie i smacznie. U mnie na pewno będzie powtórka z premiery.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cebulki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 średnie marchewki
- 1 por (biała końcówka)
- 1 spora pietruszka
- 1 mały seler
- 7-8 średnich ziemniaków
- ćwiartka niewielkiej kapusty pekińskiej
- 2,5-3 l bulionu warzywnego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy do czasu aż się zeszkli.
Dodajemy mąkę i smażymy do czasu jej lekkiego zrumienienia.
Dodajemy pieprz i pokrojone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę i pora). Chwilę podsmażamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną kapustę.
Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do czasu zmięknięcia ziemniaków.
W razie potrzeby doprawiamy solą.
Smacznego!
Mniammm…
Lubię takie pyszne zupy!
Zupki są najlepsze. 🙂