Kasza gryczana smażona z kurczakiem, kiełkami i fetą

Kasza gryczana smażona z kurczakiem, kiełkami i fetą.

Zatęskniło mi się ostatnio za kaszą gryczaną. Ale nie jako dodatkiem do obiadu, tylko gwiazdą, która wystąpi w roli głównej.
Postawiłam na nieskomplikowane połączenie kaszy, mięsa i odrobiny zieleninki. Całość dopełnia feta i dla chętnych natka z pietruszki. Kolorowy i sycący pomysł na obiad. Kto sprawdzi?

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 120 g suchej kaszy gryczanej
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie kiełków na patelnię
  • 200-270 g sera typu feta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: natka z pietruszki

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na pakowaniu. Odcedzamy.
W czasie, kiedy kasza się gotuje, myjemy mięso, kroimy w niewielkie kawałki i lekko solimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na rumiany kolor.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy kiełki i podsmażamy.
Pod koniec dorzucamy odcedzoną kaszę gryczaną. Doprawiamy, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem typu feta.
Możemy dodatkowo posypać posiekaną natką z pietruszki.

Kasza gryczana smażona z kurczakiem, kiełkami i fetą.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Kasza gryczana smażona z kurczakiem, kiełkami i fetą

  1. Ania

    Bardzo lubię takie dania. Pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.