Zatęskniło mi się ostatnio za kaszą gryczaną. Ale nie jako dodatkiem do obiadu, tylko gwiazdą, która wystąpi w roli głównej.
Postawiłam na nieskomplikowane połączenie kaszy, mięsa i odrobiny zieleninki. Całość dopełnia feta i dla chętnych natka z pietruszki. Kolorowy i sycący pomysł na obiad. Kto sprawdzi?
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 120 g suchej kaszy gryczanej
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie kiełków na patelnię
- 200-270 g sera typu feta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- do podania: natka z pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na pakowaniu. Odcedzamy.
W czasie, kiedy kasza się gotuje, myjemy mięso, kroimy w niewielkie kawałki i lekko solimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na rumiany kolor.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy kiełki i podsmażamy.
Pod koniec dorzucamy odcedzoną kaszę gryczaną. Doprawiamy, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem typu feta.
Możemy dodatkowo posypać posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego!
Bardzo lubię takie dania. Pycha! 🙂