Święta, Święta i po Świętach. Tyle przygotowań, a minęło tak szybciutko, że ledwo zauważyłam. Teraz Sylwester zbliża się wielkimi krokami! A skoro Sylwester, to impreza sylwestrowa, a skoro impreza, to być może domówka? A skoro domówka, to trzeba przygotować dużo różnych smakołyków 🙂
Może w tym roku skusicie się też na coś w wersji bez mięsa? Polecam Wam koreczki z grillowanym tofu, z przepyszną pastą z czarnych oliwek. Pasta genialnie sprawdza się też na kanapkach.
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 20 sztuk
Składniki na tofu:
- 1 kostka tofu (ja wykorzystałam tofu z pomidorami i bazylią)
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- pieprz
Składniki na pastę z oliwek:
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Do koreczków:
- świeża bazylia
- 7-10 pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterki albo w połówki
- wykałaczki
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę mieszając musztardę, sos sojowy, oliwę, czosnek i pieprz.
Kostkę tofu kroimy w poprzek wzdłuż najdłuższej krawędzi. Układamy w miseczce i zalewamy marynatą.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (najlepiej na godzinę).
Czekając na tofu przygotowujemy pastę z oliwek.
Blendujemy je dokładnie z ząbkami czosnku i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciągamy tofu z marynaty i z każdej strony smażymy na patelni grillowej.
Po zgrillowaniu, każdą połówkę tofu kroimy na 10 kawałków.
Na każdym układamy trochę pasty z oliwek.
Na wierzch nakładamy po listku bazylii i po kawałku pomidorka.
Całość przebijamy wykałaczką.
Smacznego!
Dodaj komentarz