W nowy rok warto wejść w słodkim nastroju, a do tego idealnie pasują słodko-słone ciasteczka z masłem orzechowym.
Przepis na nie znalazłam już dość dawno temu na blogu Sprawdzona Kuchnia. Odrobinę go zmodyfikowałam m.in. zastępując część mąki zmielonymi orzeszkami ziemnymi i rezygnując z obtaczania w cukrze. I tak wyszła moja wersja tych fistaszkowych smakołyków. Zachęcam Was bardzo do sprawdzenia, bo są pyszne.
czas przygotowania: około 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 50 – 60 ciasteczek (w zależności od wielkości)
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- 220 g cukru
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 130 g masła
- 1 jajko
- odrobina aromatu waniliowego albo 1 łyżka esencji waniliowej
- 80 g zmielonych na mąkę orzeszków ziemnych
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Masło orzechowe, masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy ze sobą.
Dodajemy jajko i aromat waniliowy. Miksujemy.
Dodajemy zmielone na mąkę orzeszki ziemne, wymieszane z mąką i z sodą. Wyrabiamy ciasto.
Pod koniec dodajemy posiekane orzeszki ziemne i mieszamy.
Formujemy kuleczki wielkości małych orzechów włoskich i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Pamiętajcie o zachowaniu odległości. Ciasteczka urosną w czasie pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i każdą porcję ciastek pieczemy przez około 10 minut (do zrumienienia).
Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka na blaszce do wystygnięcia. Ciepłe będą dość kruche i łamliwe.
Smacznego!
Dodaj komentarz