Dziś obiecany przepis na najlepsze na świecie kiszone rzodkiewki. Możecie je zrobić w całości, albo w plasterkach, wymieszane z ogórkami. W każdym wariancie są przepyszne!
czas przygotowania: 15 min + 5/7 dni
poziom trudności: prosty
ilość porcji: dowolna – w zależności od użytych składników (w przepisie znajdziecie proporcje)
Składniki wariant I (całe rzodkiewki) – proporcje na 1 słoik o pojemności max 800 ml:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 baldach kopru (z nasionkami i łodygą)
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarenka pieprzu
- zalewa w proporcji 1 czubata łyżka soli niejodowanej na 1 l wody
Składniki wariant II (rzodkiewki z ogórkami) – proporcje na 2 słoiki o pojemności max 600 ml każdy:
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 ogórki gruntowe
- 2 baldachy kopru (z nasionami i łodygą każdy)
- 6 ząbków czosnku (po 2 na słoik)
- 6 ziarenek pieprzu (po 2 na słoik)
- zalewa w proporcji 1 czubata łyżka soli niejodowanej na 1 l wody
Przygotowanie wariant I:
Rzodkiewki dokładnie myjemy. Obcinamy ogonki i zieloną część.
Do wyparzonego słoika wkładamy koper, czosnek i pieprz. Układamy rzodkiewki.
W garnku zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy rzodkiewki. Zamykamy słoik i zostawiamy na 3-5 dni.
Po tym czasie rzodkiewki są gotowe.
Jeśli chcecie przechowywać je dłużej warto spasteryzować słoik (ja pasteryzuję w piekarniku – opis pasteryzacji “na sucho” tu: KLIK).
Przygotowanie wariant II:
Rzodkiewki dokładnie myjemy. Obcinamy ogonki i zieloną część. Kroimy na plasterki.
Ogórki myjemy i kroimy na plasterki.
Do wyparzonych słoików wkładamy koper, czosnek i pieprz. Układamy rzodkiewki i ogórki.
W garnku zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól. Gorącą zalewą zalewamy warzywa. Zamykamy słoik i zostawiamy na 5-7 dni.
Po tym czasie nasze kiszonki są gotowe.
Jeśli chcecie przechowywać je dłużej warto spasteryzować słoik (ja pasteryzuję w piekarniku – opis pasteryzacji “na sucho” tu: KLIK).
Smacznego!
Dodaj komentarz