Hiszpański gulasz: kurczak z chorizo i ciecierzycą

Kurczak z chorizo i ciecierzycą.

Hiszpański gulasz: kurczak z chorizo i ciecierzycą.

Dziś mam dla Was pomysł na szybkie danie jednogarnkowe. Odrobina Hiszpanii na wakacyjnym stole, czyli prosty gulasz z kurczaka, ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Uwielbiam takie smaki!
Do przygotowania tego dania natchnął mnie hiszpański tydzień w Lidl Polska. Niesamowite jest to, że w tej chwili nie trzeba już wyjeżdżać, żeby spróbować jak smakuje świat. Kiedyś z każdej podróży przywoziłam walizkę wypchaną lokalnymi smakołykami. Szczególnie podróże do Hiszpanii zawsze wypełniały mój bagaż różnymi dobrociami. Czasami jeszcze mi się to zdarza, ale coraz rzadziej, bo większość z tych dobroci można już kupić na miejscu.
Szkoda nie skorzystać ze smaków Iberii, prawda? A przy okazji zrobiłam zapasy chorizo na najbliższe dwa miesiące 😉

czas przygotowania: 30-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 500-600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 500-600 g kiełbasy chorizo (u mnie pikantnej)
  • 500-550 g gotowanej ciecierzycy
  • 4 duże pomidory (najlepiej malinowe), obrane ze skórki
  • 2 duże cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • oliwa
  • sól
  • ewentualnie: 0,5 łyżeczki ostrego sosu piri-piri (albo innego chili)
  • do podania: pieczywo albo tortilla

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Lekko solimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka do czasu, aż zacznie się rumienić.
Dodajemy pokrojoną w plasterki, albo w półplasterki kiełbasę chorizo i podsmażamy.
Dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek utarty na tarce o małych oczkach. Smażymy często mieszając, do czasu, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy ciecierzycę, pokrojone w kostkę pomidory i mieloną słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy 5-7 minut. Pomidory powinny się rozpaść tworząc przyjemny sosik. Doprawiamy solą i ewentualnie ostrym sosem piri-piri.Podajemy z pieczywem albo z tortillą.

Kurczak z chorizo i z ciecierzycą.

Hiszpański gulasz: kurczak z chorizo i ciecierzycą.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.