Ostatnio trafiło mi w ręce dużo produktów BIO. Postanowiłam zrobić z nich coś rozpustnego. Wyszły całkiem zdrowe ciasteczka. Częściowo kruche, częściowo owsiane, a częściowo napakowane bakaliami. Sprawdźcie sami.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 25 ciasteczek
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 70 g masła
- 150 g ulubionego muesli z płatkami owsianymi
- 50 g mielonych nasion konopi
- 50 g ziaren amarantusa
- 100 g rodzynek albo innych suszonych owoców (u mnie tym razem wiśnie)
- 60 g suszonych jagód goji
- 60 g posiekanych orzechów nerkowca
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z masłem i proszkiem do pieczenia (siekamy).
Jogurt łączymy z jajkami, miodem i aromatem. Dodajemy do “suchego” i dokładnie mieszamy ręką.
Dodajemy pozostałe suche składniki i bakalie. Wyrabiamy.
Kiedy składniki się połączą formujemy ciasteczka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz