Mus czekoladowo-kokosowy

Mus czekoladowo-kokosowy.

Mus czekoladowo-kokosowy.

Kto się skusi na mocno czekoladowy mus? Ostatnie, co można o nim powiedzieć, to że jest dietetyczny, chociaż….czekolada jest zrobiona z kakaowca, kakaowiec jest rośliną. Tropikalną, ale zawsze. Wniosek? Czekolada jest sałatką 🙂
Dlatego bez skrupułów, śmiało sięgajcie po ten prosty i smaczny deser.

czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie (minimum 2 godziny)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki kakao
  • do udekorowania: płatki migdałowe, wiórki czekoladowe, suszone maliny, pokruszone ziarna kakaowca

Przygotowanie:

Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i nastawiamy na wolnym ogniu.
Dorzucamy do mleka kosteczki czekolady i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy kakao i energicznie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przelewamy do dwóch naczynek i odstawiamy do wystygnięcia.

Mus czekoladowo-kokosowy.

Mus czekoladowo-kokosowy.

Kiedy mus przestygnie, dekorujemy go według uznania i przestawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Mus czekoladowo-kokosowy.

Mus czekoladowo-kokosowy.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.