Kto się skusi na mocno czekoladowy mus? Ostatnie, co można o nim powiedzieć, to że jest dietetyczny, chociaż….czekolada jest zrobiona z kakaowca, kakaowiec jest rośliną. Tropikalną, ale zawsze. Wniosek? Czekolada jest sałatką 🙂
Dlatego bez skrupułów, śmiało sięgajcie po ten prosty i smaczny deser.
czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie (minimum 2 godziny)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki kakao
- do udekorowania: płatki migdałowe, wiórki czekoladowe, suszone maliny, pokruszone ziarna kakaowca
Przygotowanie:
Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i nastawiamy na wolnym ogniu.
Dorzucamy do mleka kosteczki czekolady i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.
Dodajemy kakao i energicznie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przelewamy do dwóch naczynek i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy mus przestygnie, dekorujemy go według uznania i przestawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Smacznego!
Dodaj komentarz