Śledź ze śliwkami i orzechami włoskimi

Śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi.

A gdyby tak porzucić tradycyjny śledziowy smak i spróbować czegoś innego? Na przykład śledzia na słodko – w miodku, śliwkach i orzechach włoskich? Spróbujecie?

czas przygotowania: 30 min + 1 dzień
poziom trudności: łatwy:
ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 4 płaty śledzia a’la matias (ok. 400 g) – opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami
  • 100 g orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
  • 15 suszonych śliwek + śliwki do dekoracji
  • mała cebula
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sok z połówki dużej pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Płaty śledzia kroimy w paseczki albo w kostkę (jak wolicie) i przekładamy do miseczki.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy do zeszklenia.
Orzechy prażymy chwilę na patelni, a następnie kruszymy (np. tłuczkiem albo wałkiem) na drobne kawałki.
Śliwki kroimy na drobniutkie kawałeczki (albo mielimy). Łączymy z orzechami.
Orzechy i śliwki łączymy z cebulą. Dodajemy sok z pomarańczy, miód i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy do miseczki z ze śledziami i dokładnie obtaczamy kawałki ryby w dodatkach.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na noc).

Przed podaniem dekorujemy śliwkami kawałkami orzechów.
Genialnie smakuje z ciemnym chlebem albo z pumperniklem.

Śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Śledź ze śliwkami i orzechami włoskimi

  1. Klaudia

    Fantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie

    • Smak na Wspak

      Bardzo Ci dziękuję i zachęcam do sprawdzenia przepisu <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.