Roladki z kurczaka (z żółtym serem i boczkiem)

Roladki z kurczaka (z żółtym serem i boczkiem).

Rozgrzewanie kuchni w takie upały to barbarzyństwo. Pewnie unikacie obiadów? Może zamiast stania w garach, zarządzić popracowego grilla, albo przynajmniej balkonowe raclette? Bez wysiłku, bez dodatkowego podnoszenia temperatury w domu. Najlepiej z kurczaka, bo najszybciej się robi. Ja ostatnio trenowałam potrójnie mięsne roladki – szynka, boczek i w roli głównej kurczak. Macie chęć?

czas przygotowania: 45-50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 12 sztuk

Składniki:

  • 400-450 g polędwiczek z piersi kurczaka (około 12 sztuk)
  • 100 g boczku wędzonego w cieniutkich plastrach
  • 3 plastry szynki, pocięte w paski
  • 2 plastry sera żółtego, pociętego w paseczki
  • słodka, mielona papryka
  • sól, pieprz
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy i rozklepujemy tłuczkiem. Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką.
Na każdej polędwiczce układamy po pasku szynki i pasku sera żółtego.
Zawijamy roladki. Każdą owijamy boczkiem i przebijamy wykałaczką.

Roladki z kurczaka (z żółtym serem i boczkiem).

Grillujemy na rumiany kolor.

Roladki z kurczaka (z żółtym serem i boczkiem).

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.