Tarta z kremem waniliowym

Tarta z kremem waniliowym.

Dziś miał być przepis na apetyczne mięsko z grilla, ale ponieważ pogoda mało spacerowa, może skusicie się na tartę z kremem waniliowym?  Smakowity krem, na spodzie z ciasta francuskiego, z sezonowymi owocami. Brzmi nieźle? Smakuje tak samo dobrze.

czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 l. mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 3/4 kostki masła śmietankowego
  • 0,5 szklanki borówki amerykańskiej
  • 3/4 szklanki truskawek albo malin
  • do dekoracji: listki mięty

Przygotowanie:

Foremkę do tarty wykładamy papierem i wyklejamy ciastem francuskim. Na ogół ciasto ma kształt prostokąta, więc musicie poprzycinać wystające krawędzie. Nic straconego, bo z tych “odpadów” wycinamy małe listki.
Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, do zrumienienia się ciasta. Obok foremki układamy wycięte z ciasta listki.
W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy krem.
W 3/4 szklanki mleka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i żółtkiem.
Pozostałe mleko zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, dolewamy mleko z dodatkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wystudzony budyń łączymy z masłem. Dokładnie miksujemy.
Tak przygotowany krem wylewamy na blat z ciasta francuskiego. Wstawiamy do lodówki.
Po kilku minutach, kiedy masa kremowa lekko stężeje, dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 60-70 minut.

Tarta z kremem waniliowym.

Przed podaniem dekorujemy miętą i listkami z ciasta francuskiego.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.