Dziś miał być przepis na apetyczne mięsko z grilla, ale ponieważ pogoda mało spacerowa, może skusicie się na tartę z kremem waniliowym? Smakowity krem, na spodzie z ciasta francuskiego, z sezonowymi owocami. Brzmi nieźle? Smakuje tak samo dobrze.
czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 l. mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 3/4 kostki masła śmietankowego
- 0,5 szklanki borówki amerykańskiej
- 3/4 szklanki truskawek albo malin
- do dekoracji: listki mięty
Przygotowanie:
Foremkę do tarty wykładamy papierem i wyklejamy ciastem francuskim. Na ogół ciasto ma kształt prostokąta, więc musicie poprzycinać wystające krawędzie. Nic straconego, bo z tych “odpadów” wycinamy małe listki.
Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, do zrumienienia się ciasta. Obok foremki układamy wycięte z ciasta listki.
W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy krem.
W 3/4 szklanki mleka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i żółtkiem.
Pozostałe mleko zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, dolewamy mleko z dodatkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wystudzony budyń łączymy z masłem. Dokładnie miksujemy.
Tak przygotowany krem wylewamy na blat z ciasta francuskiego. Wstawiamy do lodówki.
Po kilku minutach, kiedy masa kremowa lekko stężeje, dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 60-70 minut.
Przed podaniem dekorujemy miętą i listkami z ciasta francuskiego.
Smacznego!
Dodaj komentarz