Indyk w oregano

Indyk w oregano.

Indyk w oregano.

Ten przepis kiedyś, przez zupełny przypadek, wymyśliła moja Mama.  Co prawda, to nie był indyk, tylko kurczak i nie jogurt, tylko śmietana, ale chodzi o koncepcję
Miał być niedzielny obiad, ale mięsko wyszło trochę za słone i trzeba je było ratować. Pod ręką miała akurat śmietanę i oregano. Wyszło obłędnie. Od siebie dodałam trochę czosnku i “odchudziłam” składniki.
Danie proste, pyszne i ekspresowe.
Zbrodnią byłoby nie spróbować.

czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3

Składniki:

  • 0,5 kg polędwiczek z indyka (albo piersi z kurczaka)
  • 0,5 l. jogurtu typu greckiego (albo śmietany)
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Polędwiczki z indyka myjemy i kroimy na kotlety. Delikatnie rozklepujemy, solimy i pieprzymy.
Każdego kotleta obsmażamy na lekko rumiany kolor. Przekładamy do garnuszka.
Jogurt typu greckiego mieszamy z oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Taką mieszanką zalewamy mięso z indyka.
Zagotowujemy. Podajemy z ryżem (na zdjęciach indyk z dzikim ryżem).

Indyk w oregano.

Indyk w oregano.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.