Ten przepis kiedyś, przez zupełny przypadek, wymyśliła moja Mama. Co prawda, to nie był indyk, tylko kurczak i nie jogurt, tylko śmietana, ale chodzi o koncepcję
Miał być niedzielny obiad, ale mięsko wyszło trochę za słone i trzeba je było ratować. Pod ręką miała akurat śmietanę i oregano. Wyszło obłędnie. Od siebie dodałam trochę czosnku i “odchudziłam” składniki.
Danie proste, pyszne i ekspresowe.
Zbrodnią byłoby nie spróbować.
czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3
Składniki:
- 0,5 kg polędwiczek z indyka (albo piersi z kurczaka)
- 0,5 l. jogurtu typu greckiego (albo śmietany)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka myjemy i kroimy na kotlety. Delikatnie rozklepujemy, solimy i pieprzymy.
Każdego kotleta obsmażamy na lekko rumiany kolor. Przekładamy do garnuszka.
Jogurt typu greckiego mieszamy z oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Taką mieszanką zalewamy mięso z indyka.
Zagotowujemy. Podajemy z ryżem (na zdjęciach indyk z dzikim ryżem).
Smacznego!
Dodaj komentarz