Dziś przedstawiam Wam przepis na szybkie i pyszne ciasto cytrynowe z makiem.
W weekend kupiłam sobie malutką tortownicę (18 cm) i musiałam szybko sprawdzić czy jest taka fajna, jak mi się wydaje. Efekt końcowy mojego testowania nowego sprzętu to puszyste, wilgotne, słodko-kwaśne i przepyszne ciasto, które będzie idealnym dodatkiem do codziennej herbaty, ale równie dobrze zrobi konkurencję świątecznej babie drożdżowej.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 sporych, albo 16 mniejszych
Składniki:
- 320 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku (suchego)
- ewentualnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło miksujemy dokładnie z cukrem.
Kolejno dodajemy jajka, skórkę i sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i z makiem.
Dodajemy do mokrych składników i miksujemy na najmniejszych obrotach aż do uzyskania jednolitej masy.
Przelewamy do foremki (ja skorzystałam z tortownicy 18 cm, ale może też być keksówka).
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie oblepiony ciastem, kontynuujemy pieczenie.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz