A może lekkie wakacyjne spaghetti z cukinią zamiast tradycyjnego makaronu?
Cukiniowe tagliatelle przygotowuje się ekspresowo – potrzebna Wam do tego obieraczka do warzyw i garnek wrzątku. Jeżeli sama cukinia to dla Was za mało, możecie po ugotowaniu wymieszać ją z makaronem tagliatelle. Spaghetti będzie wtedy miej dietetycznie, ale z pewnością bardziej sycące.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 1 puszka pomidorów w całości
- 3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
- 2 spore cukinie
- oliwa
- sól, pieprz
- do podania: natka z pietruszki albo świeża bazylia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do całkowitego zeszklenia.
Dorzucamy czosnek utarty na tarce o małych oczkach.
Dodajemy na patelnię mięso. Mieszamy i delikatnie solimy. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Paprykę obieramy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do mięsa.
Dodajemy pomidory i pestki słonecznika. Dokładnie mieszamy i dusimy do czasu, aż pomidory się rozpadną.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy makaron z cukinii.
Dokładnie ją myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
W garnuszku zagotowujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z gazu.
Partiami wkładamy do garnka plastry cukinii i zostawiamy na około 3-4 minuty. W tym czasie cukinia powinna nieco zmięknąć. Odlewamy nasz cukiniowy makaron i układamy na talerzach, formując gniazdka.
Na środku każdej porcji układamy mięso.
Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią, albo natką z pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz