Dla wszystkich miłośników bobu, a pewnie kilku by się ich tutaj znalazło, wrzucam dziś pomysł na smakowity obiad. Połączenie bobu, młodych ziemniaczków i boczku. To się nie mogło nie udać! Do tego trochę koperku…mniam.
Takie połączenie możecie podać cieplutkie – na obiad, albo zimne – jako sałatkę.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 obiadowe, albo 4 sałatkowe (jako dodatek do obiadu)
Składniki:
- 0,5 kg bobu
- 0,8-1 kg młodych ziemniaków
- 300 g boczku w kawałku
- sól, pieprz
- koperek
- oliwa
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż zmięknie. Odcedzamy i obieramy ze skórek.
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na odrobinie oliwy do czasu lekkiego zrumienienia.
Dodajemy na patelnię ugotowane ziemniaki – większe kroimy na kawałki.
Podsmażamy chwilę. Dodajemy na patelnię obrany bób. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz