Soczyste bitki z indyka

Soczyste bitki z indyka.

Soczyste bitki z indyka.

Indyk nie musi być suchy! Dobrze przygotowany może być soczysty i aromatyczny, a do tego nadal mocno dietetyczny.
Dziś pomysł na pyszny i “odchudzony” obiad – bitki z indyka, duszone z dodatkiem aromatycznych ziół i bulionu. Zapraszam!

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 700-800 g piersi z indyka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu (np. czerwonego)
  • 4-5 ziarenek jałowca
  • 2 szklanki bulionu z kury
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Indyka myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety i rozklepujemy. Solimy i pieprzymy.
W garnuszku rozgrzewamy olej i każdy kawałek mięsa obsmażamy na rumiany kolor.
W tym samym garnku układamy warstwowo: mięso, trochę cebuli pokrojonej w półplasterki, czosnek utarty na tarce o małych oczkach, pieprz i jałowiec.
Całość zalewamy bulionem. Dorzucamy listki laurowe i dusimy około 30 minut.

Soczyste bitki z indyka.

Soczyste bitki z indyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Soczyste bitki z indyka

  1. Ewa

    Fajny przepis. Polecam też bitki z udźca indyczego, trochę trzeba się napracować przy zdejmowaniu błon, ale efekt jest fantastyczny. Ten kawałek indyka na pewno nie będzie suchy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.