Indyk nie musi być suchy! Dobrze przygotowany może być soczysty i aromatyczny, a do tego nadal mocno dietetyczny.
Dziś pomysł na pyszny i “odchudzony” obiad – bitki z indyka, duszone z dodatkiem aromatycznych ziół i bulionu. Zapraszam!
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 700-800 g piersi z indyka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4-5 ziarenek pieprzu (np. czerwonego)
- 4-5 ziarenek jałowca
- 2 szklanki bulionu z kury
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Indyka myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety i rozklepujemy. Solimy i pieprzymy.
W garnuszku rozgrzewamy olej i każdy kawałek mięsa obsmażamy na rumiany kolor.
W tym samym garnku układamy warstwowo: mięso, trochę cebuli pokrojonej w półplasterki, czosnek utarty na tarce o małych oczkach, pieprz i jałowiec.
Całość zalewamy bulionem. Dorzucamy listki laurowe i dusimy około 30 minut.
Smacznego!
Fajny przepis. Polecam też bitki z udźca indyczego, trochę trzeba się napracować przy zdejmowaniu błon, ale efekt jest fantastyczny. Ten kawałek indyka na pewno nie będzie suchy.