Zupełnie nie rozumiem, dlaczego pokutuje mit, że tofu jest fu. Tofu smakuje dokładnie tym, czym je przyprawicie. Smak zależy tylko od Waszej wyobraźni i zastosowanych dodatków. Hulaj dusza!
Dziś mam dla Was propozycję bezmięsnych i bezglutenowych kotlecików, z których przygotujecie wege obiad dla całej rodziny. Robią się szybko, są aromatyczne i będą smakowały nawet zadeklarowanym mięsożercom.
Przepis pochodzi z e-booka, którego Smak na Wspak przygotował z zaprzyjaźnionymi blogami. Możecie go pobrać tu: KLIK.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 kostki wędzonego tofu
- 3 łyżki sosu sojowego (u mnie jasny)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 duże ząbki czosnku
- 6-7 suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
- 2 łyżeczki prażonych ziaren sezamu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kosteczkę, zalewamy sosem sojowym i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy.
Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, słodką papryką, pieprzem i oregano.
Dorzucamy sezam i drobno pokrojone pomidory. Mieszamy.
Mokrymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich i smażymy na rumiany kolor.
Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!
Dodaj komentarz