Coś zdrowego, coś bardzo sycącego i coś smacznego. Pasuje Wam takie połączenie? Jeśli tak, to róbcie listę zakupów i przygotujcie tę niesamowitą sałatkę – miskę rozmaitości.
Przepis na nią (i na wiele innych, zdrowych pyszności) znajdziecie w naszym ostatnim e-booku, który możecie pobrać tu: KLIK.
czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Warzywa:
- 2 duże ogórki
- 2 średnie marchewki
- 200 g kiełków fasoli mung albo kiełków na patelnię (stir fry)
- 4 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki
- 0,5 szklanki czarnej komosy ryżowej (quinoa ,,na sucho”)
- 4 łyżki prażonych pestek z dyni
Składniki na salsę z mango:
- 1 dojrzałe mango
- 1 mała czerwona papryka
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- sok wyciśnięty z 1 plastra cytryny
Składniki na hummus:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 duże łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oliwy albo oleju z orzeszków arachidowych
- 1 duży ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z 2 plastrów cytryny
- 1 łyżka czarnuszki
- sól
Składniki na pastę z groszku:
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 0,5 średniej czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Przygotowanie składników:
Warzywa:
Ogórki i marchewki obieramy ze skórki, a następnie za pomocą obieraczki tniemy na warzywny makaron.
Quinoę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Kiełki mieszamy z drobno posiekaną natką z pietruszki.
Salsa z mango:
Mango i paprykę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Doprawiamy sokiem z cytryny.
Mieszamy z drobno posiekaną kolendrą.
Hummus:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Dodajemy sok z cytryny, czosnek i oliwę. Blendujemy.
Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy solą.
Pasta z groszku:
Groszek gotujemy, blanszujemy, odsączamy i studzimy. Blendujemy na gładką masę.
Dodajemy 2/3 drobno posiekanej cebuli (resztę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie sałatki:
Wszystkie składniki dzielimy na cztery części (do czterech misek).
Na środku każdej miski układamy komosę ryżową.
Dookoła układamy pozostałe składniki – każdy osobno: spaghetti z marchewki, spaghetti z ogórka, pestki z dyni, salsę z mango, pastę z groszku (posypując ją cebulką), kiełki i hummus (posypując go po wierzchu czarnuszką).
Podajemy od razu.
Smacznego!
Dodaj komentarz