Ponieważ ostatnio spodobała Wam się tarta jagodowa, przyszykowałam dla Was jeszcze jeden przepis na tego rodzaju ciacho. Drylowanie wiśni wymaga trochę cierpliwości, za to ich pyszny, kwaskowaty smak schowany w kruchym cieście wynagrodzi Wam ten trud. Nie ma co opowiadać, po prostu trzeba spróbować.
czas przygotowania: do 180 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki bułki tartej
Składniki na farsz:
- 500 g świeżych wiśni
- 0,5 szklanki cukru
- 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej albo budyniu śmietankowego
- 1 czubata łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Łączymy mąkę, cukier, masło, jajko i żółtko. Wyrabiamy ciasto i chłodzimy w zamrażalniku przez 30 minut. W tym czasie drylujemy wiśnie.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części – dwiema częściami ciast wykładamy foremkę do tarty, a jedną pozostawiamy w lodówce.
Przed pieczeniem dokładnie dziurkujemy ciasto (żeby nie podnosiło się w czasie pieczenia). Wstawiamy na 15-17 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem, mąką/budyniem i bułką tartą.
Kiedy spód tarty się upiecze posypujemy go bułką tartą. Na tak przygotowany blat wykładamy wiśniowy farsz.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski grubości ok. 1,5 cm. Układamy na wiśniach kratkę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 45 min.
Smacznego!
Dodaj komentarz