Przed nami weekend, więc troszkę więcej czasu na przygotowanie jakiegoś smakowitego śniadanka. Kilka kromek chleba tostowego i możecie wyczarować pyszne, śniadaniowe babeczki w wersji łagodnej albo z jalapeño. Z przygotowaniem jest odrobina zabawy, za to efekty zaskakują. To prosty i smaczny pomysł na śniadanie. Sprawdźcie!
czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
- 12 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego utartego na tarce o dużych oczkach
- 4 plastry szynki (każdy wielkości dłoni) pokrojone w kosteczkę
- 2 łyżki posiekanych papryczek jalapeño
- odrobina ulubionej mieszanki ziół albo oregano
- 12-14 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Z każdej kromki chleba odkrajamy skórkę, a następnie kroimy po przekątnych – na cztery trójkąty.
W foremki do pieczenia muffinek wkładamy papilotki.
W każdej papilotce układamy trójkąt z trzech kawałków chleba. Dno wykładamy czwartym kawałkiem.
Na dno każdej babeczki wlewamy odrobinę roztrzepanego jajka.
Na jajku układamy pociętą w kostkę szynkę. Część babeczek posypujemy ziołami/oregano, a do pozostałych wkładamy pokrojone jalapeño. Zasypujemy serem.
Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Posypujemy ziołami lub jalapeño (w zależności od tego, który składnik był w środku).
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 5 minut, do zrumienienia się chleba.
Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
Dodaj komentarz