Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą.

Połączenie sernika i białej czekolady to zawsze dobry pomysł. Dodajcie do tego spód z owsianych ciasteczek i mielonych orzechów, kakaową polewę i orzechy i macie idealne świąteczne ciasto!

czas przygotowania: do 180 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12

Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 70 g mielonych orzechów
  • 80 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu na sernik
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 białe czekolady
  • 2 łyżki mleka

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • do dekoracji: orzechy włoskie i/lub posypki cukrowe

Przygotowanie spodu:

Ciasteczka dokładnie kruszymy (ja zrobiłam to tłuczkiem do mięsa).
Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Dolewamy rozpuszczone i lekko przechłodzone masło. Łączymy składniki aż do uzyskania konsystencji “mokrego piasku”.
Przekładamy ciasteczka do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie i lekko ugniatamy.

Przygotowanie sernika:

Ser przekładamy do miski. Dodajemy po jednym jajku i za każdym razem miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy, esencję waniliową i mąkę. Miksujemy na jednolitą masę.
Rozpuszczamy białą czekoladę (nalejcie do miseczki mleko, dodajcie pokruszoną czekoladę i postawcie na mniejszym niż miska garnuszku z gotującą się wodą; mieszajcie do uzyskania jednolitej masy). Lekko schłodzoną czekoladę dodajemy do sera i miksujemy do całkowitego połączenia składników.

Wylewamy sernik na wcześniej przygotowany spód.
Przykrywamy foremkę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 90 minut z grzaniem góra dół (tak samo z termoobiegem).
Po tym czasie wyłączamy piekarnik (nie otwieramy drzwiczek) i studzimy ciasto 30 min. Następnie otwieramy drzwiczki i zostawiamy ciasto na około 30 min do pełnego wystygnięcia.
Kiedy wystygnie wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy polewę.

Przygotowanie polewy:

Masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem.
Dodajemy kakao, cukier puder i mleko (uwaga! jeśli zamiast z masła korzystacie z margaryny mleka powinny być TYLKO dwie łyżeczki). Dokładnie mieszamy.
Kiedy składniki się połączą ciepłą wylewamy na ciasto i dekorujemy.

Sernik z białą czekoladą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.