Połączenie sernika i białej czekolady to zawsze dobry pomysł. Dodajcie do tego spód z owsianych ciasteczek i mielonych orzechów, kakaową polewę i orzechy i macie idealne świąteczne ciasto!
czas przygotowania: do 180 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 70 g mielonych orzechów
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu na sernik
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 białe czekolady
- 2 łyżki mleka
Składniki na polewę:
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- do dekoracji: orzechy włoskie i/lub posypki cukrowe
Przygotowanie spodu:
Ciasteczka dokładnie kruszymy (ja zrobiłam to tłuczkiem do mięsa).
Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
Dolewamy rozpuszczone i lekko przechłodzone masło. Łączymy składniki aż do uzyskania konsystencji “mokrego piasku”.
Przekładamy ciasteczka do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie i lekko ugniatamy.
Przygotowanie sernika:
Ser przekładamy do miski. Dodajemy po jednym jajku i za każdym razem miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy, esencję waniliową i mąkę. Miksujemy na jednolitą masę.
Rozpuszczamy białą czekoladę (nalejcie do miseczki mleko, dodajcie pokruszoną czekoladę i postawcie na mniejszym niż miska garnuszku z gotującą się wodą; mieszajcie do uzyskania jednolitej masy). Lekko schłodzoną czekoladę dodajemy do sera i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
Wylewamy sernik na wcześniej przygotowany spód.
Przykrywamy foremkę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 90 minut z grzaniem góra dół (tak samo z termoobiegem).
Po tym czasie wyłączamy piekarnik (nie otwieramy drzwiczek) i studzimy ciasto 30 min. Następnie otwieramy drzwiczki i zostawiamy ciasto na około 30 min do pełnego wystygnięcia.
Kiedy wystygnie wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy polewę.
Przygotowanie polewy:
Masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem.
Dodajemy kakao, cukier puder i mleko (uwaga! jeśli zamiast z masła korzystacie z margaryny mleka powinny być TYLKO dwie łyżeczki). Dokładnie mieszamy.
Kiedy składniki się połączą ciepłą wylewamy na ciasto i dekorujemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz