Śledź z jabłkiem i żurawiną

Śledź z jabłkiem i żurawiną.

Jaki jest Wasz ulubiony śledzik? Mój najprostszy i najzwyklejszy w oleju i z cebulką. Mogę go jeść i jeść i jeść i jeść. Ale, żeby nie było nudy, regularnie wymyślam nowe, śledzikowe połączenia smaków. Tak powstał śledź z jabłkiem, cebulką i żurawiną. Pychota.

czas przygotowania: 60 min + 1 dzień
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 4 płaty śledzia a’la matias (ok. 400 g) – opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 duże, twarde jabłko np. Ligol
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g gęstej śmietany
  • wrzątek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania żurawiny. Przekładamy ją do miseczki/kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 45-50 min (do zmięknięcia żurawiny).
Płaty śledzia kroimy w paseczki albo w kostkę (jak wolicie) i przekładamy do miseczki.
Jabłko obieramy ze skórki i wycinamy gniazdko nasienne. Miąższ kroimy w kosteczkę, którą przekładamy do miski i zalewamy octem. Mieszamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do jabłka i mieszamy. Zostawiamy na 10 min do zamarynowania. Po tym czasie odsączamy z octu i dodajemy do śledzia.
Odcedzamy żurawinę z wody i dodajemy do śledzia z jabłkiem i cebulą.
Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanego śledzia wstawiamy do lodówki. Smaki powinny się dobrze zmieszać, więc najlepszy będzie co najmniej po nocy w lodówce.

Śledź z jabłkiem i żurawiną.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.