Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy)

Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy).

Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy).

Moja Mama jest absolutną mistrzynią ciasta ze śliwkami. Powiedzmy to sobie szczerze – w tej sztuce nie ma sobie równych.
Późne lato i jesień to czas prawdziwej rozpusty. Ponieważ ciasto znika zanim dobrze wystygnie, w sezonie produkcja nie ustaje, a wszyscy tylko wypatrują kolejnych blaszek. Z deficytu śliwek zdarzało się zastępować je morelami i choć było przepysznie, to jednak wersja śliwkowa króluje.
Każdy z nas zna taką potrawę, która po pierwszym kęsie od razu przenosi do domu. Ciasto ze śliwkami mojej Mamy to właśnie jedna z takich machin do teleportacji.  A do tego zaskakująco łatwo się je przygotowuje. Okazało się, że mi też wychodzi – potrzebny jest tylko mikser i kilka składników.

czas przygotowania: około 75 minut (z pieczeniem)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: cała blaszka

Składniki:

  • kostka margaryny do pieczenia ciast
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kg dojrzałych, słodkich śliwek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W miseczce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Jajka miksujemy z cukrem na gładką białą masę.
Stopniowo dosypujemy mąkę.
Na końcu dolewamy wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy.
Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 35 x 25 cm.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek.
Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 160 stopni.

Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy).

Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy).

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy).

Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy).

Smacznego!

Jedna odpowiedz do Proste ciasto ze śliwkami (najlepsze, bo mojej Mamy)

  1. Madziula

    no to w weekend zrobię:)

Skomentuj Madziula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.