Dziś wracamy do tematu babskiego weekendu i zdrowych pyszności.
Kolejna odsłona sałatkowych szaleństw to sałatka z indyka z sosem musztardowym, a właściwie musztardowo-miodowym. Kompozycja słodko-ostrego smaku, sycąca i przepyszna.
Jeżeli nie przepadacie za indykiem, to spokojnie możecie zamiast niego dodać do sałatki kurczaka, albo inne ulubione mięso.
Zamiast octu możecie dodać sok z cytryny, ale pamiętajcie, że wtedy smak sosu trochę się zmieni.
czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3-4
Składniki na sałatkę:
- ulubiona mieszanka sałat (1 duża garść na każdą porcję)
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek rzodkiewek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- jajka na twardo (1 jajko na porcję)
- posiekana natka z pietruszki (1 łyżka na porcję)
- 400-500 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki miodu (np. lipowego)
- 2 łyżki octu winnego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Indyka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Solimy, przyprawiamy pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy na rumiany kolor.
Sałatę dokładnie myjemy i układamy na talerzach (po 1 dużej garści na talerz).
Rzodkiewkę i paprykę kroimy i układamy na sałacie.
Na wierzch układamy porcję usmażonego indyka i posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy dookoła każdego talerza (po kilka na talerz).
Każde jajko kroimy na 4 części i układamy na talerzu.
Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
Polewamy nim każdą porcję sałatki.
Smacznego!
Dodaj komentarz