Zamiast jabłek możecie do tego ciasta dodać rabarbar albo inne, ulubione owoce. Przepis jest bardzo prosty, a ciacho idealnie pasuje do poobiedniej herbatki.
czas przygotowania: do 80 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: blaszka (15-16 kawałków)
Składniki na ciasto:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- odrobina aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 1 kubeczek śmietany (minimum 18%), czyli około 200g/170 ml
Składniki na masę z jabłek:
- 3 spore, soczyste jabłka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- ewentualnie: 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym (miksujemy).
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietanę. Miksujemy.
Masę wylewamy do foremki (około 28 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami.
Wysypujemy na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 40-45 minut albo do suchego patyczka.
Smacznego!
Mam nadzieję, żę wyjdzie mi ciasto równie piękne jak na zdjęciu.
Na pewno! To prościzna 🙂