Wśród świątecznych pyszności nie może zabraknąć pierniczków! To byłaby ogromna strata dla świątecznej magii.
UWAGA!
Ogłaszam początek przygotowań do Bożego Narodzenia!
Startujemy z czekoladowymi pierniczkami. Mniam!
czas przygotowania: do 90 min
poziom trudności: średni (głównie z uwagi na wałkowanie i pieczenie na raty)
ilość porcji: mniej więcej 3 blaszki
Składniki:
- 260 g mąki + mąka do podsypywania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g kakao (2 łyżki)
- 20 g przyprawy piernikowej (2 łyżki)
- 150 g masła z lodówki
- 1 jajko
- 80 g cukru pudru (7 łyżek)
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
Mieszamy “suche” składniki. Dodajemy masło, jajko i aromat waniliowy.
Wyrabiamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy trochę mąką.
Wyrobione ciasto wstawiamy na 30 min do zamrażalnika.
Po tym czasie wyciągamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części, z których 2 odkładamy do lodówki, a pozostałą część wałkujemy na około 0,5 cm placek. Wycinamy z niego ulubione kształty ciasteczek.
Układamy na blaszce (w odstępach) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 10-12 min. Następnie powtarzamy czynności dla pozostałych 2 części ciasta.
Przed podaniem studzimy.
Smacznego!
Dodaj komentarz