Latem nie ma lepszego deseru, niż świeże, sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką. To prawdziwy smak wakacji i genialna alternatywa dla tradycyjnych ciast.
Zróbcie sobie w kuchni trochę słońca w te deszczowe dni 🙂
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 600 g świeżych owoców (u mnie: maliny, jagody, czereśnie, śliwki, brzoskwinie)
- 6 łyżeczek brązowego cukru
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy pestki. Brzoskwinie obieramy ze skórki.
Rozkładamy owoce do 6 kokilek.
Na wierzch każdej porcji wysypujemy łyżeczkę brązowego cukru.
Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier i mąkę. Wyrabiamy.
Dodajemy wiórki kokosowe i zagniatamy.
Posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 20 minut, do zrumienienia kruszonki.
Smacznego!
Kocham owoce z kruszonką. Za smak i za prostotę wykonania 🙂