Owoce pod kokosową kruszonką

Owoce pod kokosową kruszonką.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Latem nie ma lepszego deseru, niż świeże, sezonowe owoce zapieczone pod kruszonką. To prawdziwy smak wakacji i genialna alternatywa dla tradycyjnych ciast.
Zróbcie sobie w kuchni trochę słońca w te deszczowe dni 🙂

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 600 g świeżych owoców (u mnie: maliny, jagody, czereśnie, śliwki, brzoskwinie)
  • 6 łyżeczek brązowego cukru

Na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy i oddzielamy pestki. Brzoskwinie obieramy ze skórki.
Rozkładamy owoce do 6 kokilek.
Na wierzch każdej porcji wysypujemy łyżeczkę brązowego cukru.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło, cukier i mąkę. Wyrabiamy.
Dodajemy wiórki kokosowe i zagniatamy.
Posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 20 minut, do zrumienienia kruszonki.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Owoce pod kokosową kruszonką.

Smacznego!

Jedna odpowiedz do Owoce pod kokosową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.