Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka! Dla tych zupełnie małych, trochę większych i zupełnie dorosłych dzieci 🙂
Lubicie gotować ze swoimi małymi kucharzami? Gotowanie to fajny sposób na wspólne spędzanie czasu, a maluchy chętnie zjadają własnoręcznie przygotowane smakołyki. Zwłaszcza jeśli to będą słodkości.
Te leśne babeczki z łatwością możecie przygotować ze swoimi małymi kucharzami. Zatem do dzieła!
Ten przepis i wiele innych znajdziecie w specjalnym e-booku z kolorowymi przepisami na Dzień Dziecka, którego Smak na Wspak przygotował dla Was razem z zaprzyjaźnionymi blogami. Możecie go pobrać tu: POBIERAM.
czas przygotowania: 45 minut i dekorowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16-18
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 50 g groszków czekoladowych
- do dekoracji: czerwony i biały lukier (ja wykorzystałam biały lukier w tubce)
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki. Stopniowo dodajemy aromat waniliowy, jajko, mleko i olej.
Cały czas mieszamy, aż do czasu uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy czekoladowe groszki.
Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek na babeczki albo do papilotek. Wypełniamy je do ¾ wysokości.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy babeczki i studzimy.
Dekorujemy czerwonym i białym lukrem tak, żeby przypominały muchomorki.
Smacznego!
Piękne! <3