Już za chwilkę czerwiec! To znaczy, że już niedługo wakacje! A skoro wakacje, to koniecznie woda i słońce.
W oczekiwaniu na ten upragniony czas słodkiego leniuchowania zapraszam Was nad oczko wodne, które zamieszkała mała żabka.
Przepis na te ciasteczka pochodzi z e-booka z kolorowymi przepisami, którego Smak na Wspak, do spółki z zaprzyjaźnionymi blogami kulinarnymi, przygotował z okazji Dnia Dziecka.
czas przygotowania: 30 minut + dekorowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 14-15 dużych ciastek
Składniki:
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki wrzącej wody
- do dekoracji: niebieski albo błękitny lukier, żabki z masy cukrowej i zielona posypka
Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki.
Roztapiamy masło i dodajemy do niego miód.
Sodę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dolewamy do masła z miodem. Mieszamy. Zalewamy miksturą suche składniki i mieszamy.
Z uzyskanej masy formujemy kulki (mniej więcej wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego).
Każdą kulkę rozgniatamy na płasko między dłońmi i na blaszce układamy placuszki. Musimy przypilnować, żeby placuszki się nie stykały, bo ciastka urosną w czasie pieczenia.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 170 stopni. Przed zdjęciem ciastek z blaszki trzeba chwilkę odczekać, żeby odrobinę wystygły i stwardniały. Gorące będą bardzo plastyczne.
Kiedy ciasteczka wystygną dekorujemy je niebieskim lukrem, rozlewając na środku każdego ciastka kleks. Posypujemy zieloną posypką i układamy na środku każdego ciasteczka żabkę.
Smacznego!
Jakie zdrowe i pyszne! 🙂
https://jaglusia.com/