Ciasteczka owsiane “oczka wodne”

Ciasteczka owsiane “oczka wodne”.

Już za chwilkę czerwiec! To znaczy, że już niedługo wakacje! A skoro wakacje, to koniecznie woda i słońce.
W oczekiwaniu na ten upragniony czas słodkiego leniuchowania zapraszam Was nad oczko wodne, które zamieszkała mała żabka.

Przepis na te ciasteczka pochodzi z e-booka z kolorowymi przepisami, którego Smak na Wspak, do spółki z zaprzyjaźnionymi blogami kulinarnymi, przygotował z okazji Dnia Dziecka.

czas przygotowania: 30 minut + dekorowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 14-15 dużych ciastek

Składniki:

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki wrzącej wody
  • do dekoracji: niebieski albo błękitny lukier, żabki z masy cukrowej i zielona posypka

Przygotowanie:

Mieszamy suche składniki.
Roztapiamy masło i dodajemy do niego miód.
Sodę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dolewamy do masła z miodem. Mieszamy. Zalewamy miksturą suche składniki i mieszamy.
Z uzyskanej masy formujemy kulki (mniej więcej wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego).
Każdą kulkę rozgniatamy na płasko między dłońmi i na blaszce układamy placuszki. Musimy przypilnować, żeby placuszki się nie stykały, bo ciastka urosną w czasie pieczenia.
Pieczemy około 8 minut w temperaturze 170 stopni. Przed zdjęciem ciastek z blaszki trzeba chwilkę odczekać, żeby odrobinę wystygły i stwardniały. Gorące będą bardzo plastyczne.
Kiedy ciasteczka wystygną dekorujemy je niebieskim lukrem, rozlewając na środku każdego ciastka kleks. Posypujemy zieloną posypką i układamy na środku każdego ciasteczka żabkę.

Ciasteczka owsiane “oczka wodne”.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Ciasteczka owsiane “oczka wodne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.