Ostatni weekend przypomniał trochę o lecie. Słonecznie, cieplutko i po prostu pięknie. Pogoda sprzyjała lżejszej kuchni, więc na moim stole pojawiły się pyszne spring rollsy z grillowaną wołowiną. Wbrew pozorom są bardzo sycące i dość proste w przygotowaniu. Możecie dodać do mięsa ulubione warzywa: rzodkiew, ogórka, marchewkę, czy paprykę. Hulaj dusza!
czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 10 sztuk
Składniki:
- 250-300 g wołowiny (np. rostbef albo łopatka)
- 1 spora czerwona papryka
- 0,5 zielonego ogórka
- mieszanka sałat
- 10 płatów papieru ryżowego
- do podania: jasny sos sojowy i ewentualnie sezam
Przygotowanie:
Wołowinę dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Wrzucamy na patelnię grillową i smażymy do zrumienienia. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojoną w małe słupki paprykę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Arkusze papieru ryżowego moczymy i odsączamy na ściereczce. Namaczajcie i potem faszerujcie je kolejno, żeby się nie posklejały.
Na brzegu każdego kawałka papieru układamy wołowinę z papryką. Dodajemy odrobinę pokrojonego w słupki ogórka i mieszankę sałat.
Składamy do środka górny i dolny brzeg, tak, żeby zabezpieczyć farsz przed wypadaniem. Zwijamy rollsa.
Podajemy z jasnym sosem sojowym. Przed podaniem możemy posypać sezamem.
Smacznego!
Dodaj komentarz