Karpatka z groszkiem ptysiowym

Karpatka z groszkiem ptysiowym.

Patrzcie jakie piękne ciasto mi wyszło. Dół od karpatki, masa budyniowa i chrupiące groszki ptysiowe od firmy Brześć ze słodziutkimi (tak! już są i są słodziutkie!) truskawkami. Niebo w gębie. Łapcie przepis.

czas przygotowania: do 3 godzin z chłodzeniem
poziom trudności: średni
ilość porcji: 15 dużych

Składniki na ciasto:

  • 0,5 szklanki wody
  • 65 g masła
  • 0,5 szklani mąki
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składnik na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 130 g cukru
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 350 g masła (nie może być schłodzone)
  • 30 g cukru pudru

Do dekoracji:

  • 60-65 g groszku ptysiowego Brześć (całe opakowanie to 125 g)
  • 5-6 dużych truskawek

Przygotowanie ciasta:

W garnuszku rozpuszczamy masło i zagotowujemy je z wodą. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Energicznie mieszamy.
Zmniejszamy ogień i zaparzamy (podgrzewamy) mąkę przez około 3-4 minuty. Mieszamy. Mąka powinna lekko błyszczeć i gładko odchodzić od garnuszka. Odstawiamy mąkę do wystygnięcia.
Blaszkę około 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi dokładnie rozkładamy ciasto na papierze (dłońmi łatwiej, łyżką za bardzo się szarpie). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni i pieczemy przez 25 minut.
Wyciągamy blat ciasta z piekarnika i studzimy.

Przygotowanie kremu:

W misce dokładnie miksujemy 1 szklankę mleka, jako, żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i odrobinę aromatu waniliowego.
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Zmniejszamy ogień i dolewamy do garnka zawartość miski.
Gotujemy mieszając, żeby nie powstały grudki. Budyń powinien zgęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło miksujemy z cukrem pudrem (ucieramy na puszystą masę). Stopniowo dodajemy do niego budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na nasz blat.

Dekorujemy groszkiem ptysiowym i plasterkami truskawek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. Masa budyniowa powinna się schłodzić i zesztywnieć.

Karpatka z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.