Patrzcie jakie piękne ciasto mi wyszło. Dół od karpatki, masa budyniowa i chrupiące groszki ptysiowe od firmy Brześć ze słodziutkimi (tak! już są i są słodziutkie!) truskawkami. Niebo w gębie. Łapcie przepis.
czas przygotowania: do 3 godzin z chłodzeniem
poziom trudności: średni
ilość porcji: 15 dużych
Składniki na ciasto:
- 0,5 szklanki wody
- 65 g masła
- 0,5 szklani mąki
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składnik na krem:
- 3 szklanki mleka
- 130 g cukru
- odrobina aromatu waniliowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 350 g masła (nie może być schłodzone)
- 30 g cukru pudru
Do dekoracji:
- 60-65 g groszku ptysiowego Brześć (całe opakowanie to 125 g)
- 5-6 dużych truskawek
Przygotowanie ciasta:
W garnuszku rozpuszczamy masło i zagotowujemy je z wodą. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Energicznie mieszamy.
Zmniejszamy ogień i zaparzamy (podgrzewamy) mąkę przez około 3-4 minuty. Mieszamy. Mąka powinna lekko błyszczeć i gładko odchodzić od garnuszka. Odstawiamy mąkę do wystygnięcia.
Blaszkę około 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dłońmi dokładnie rozkładamy ciasto na papierze (dłońmi łatwiej, łyżką za bardzo się szarpie). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni i pieczemy przez 25 minut.
Wyciągamy blat ciasta z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie kremu:
W misce dokładnie miksujemy 1 szklankę mleka, jako, żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i odrobinę aromatu waniliowego.
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Zmniejszamy ogień i dolewamy do garnka zawartość miski.
Gotujemy mieszając, żeby nie powstały grudki. Budyń powinien zgęstnieć. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło miksujemy z cukrem pudrem (ucieramy na puszystą masę). Stopniowo dodajemy do niego budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na nasz blat.
Dekorujemy groszkiem ptysiowym i plasterkami truskawek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. Masa budyniowa powinna się schłodzić i zesztywnieć.
Smacznego!
Dodaj komentarz