To ciasto dla miłośników pomarańczy i wypieków o lekko wilgotnej konsystencji. Znika błyskawicznie, zostawiając smakowite wspomnienia.
W wersji de lux możecie dodać do niego czekoladę, albo groszki czekoladowe, ale to nie jest konieczne. Czekolada opadnie na dno i się rozpuści, tworząc cieniutką warstwę (taki wariant jest na zdjęciu) a małe czekoladowe groszki zatrzymają się w ciastowej masie. Możecie też polać ciasto cynamonowym lukrem. To opcja bardziej świąteczna. Niezależnie od dodatków, ciacho w każdej wersji jest przepyszne.
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 16 kawałków
Składniki:
- 350 g masła, albo margaryny do pieczenia ciast
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 3 pomarańczy
- aromat pomarańczowy
- 200 g czekolady, albo groszków czekoladowych (z gorzkiej, albo z mlecznej czekolady)
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem (za pomocą miksera, albo robota), aż do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Stopniowo dodajemy jajka i miksujemy aż do całkowitego połączenia się składników.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok, skórkę i aromat pomarańczowy. Dokładnie miksujemy.
Na końcu dodajemy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, albo groszki czekoladowe i mieszamy.
Całość przelewamy do blaszki o średnicy 25 cm.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli zostaną na nim drobinki ciasta, potrzebuje jeszcze kilku minut pieczenia.
Smacznego!
Ale musi być pyszne!