Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe.

Ciasto pomarańczowe.

To ciasto dla miłośników pomarańczy i wypieków o lekko wilgotnej konsystencji. Znika błyskawicznie, zostawiając smakowite wspomnienia.
W wersji de lux możecie dodać do niego czekoladę, albo groszki czekoladowe, ale to nie jest konieczne. Czekolada opadnie na dno i się rozpuści, tworząc cieniutką warstwę (taki wariant jest na zdjęciu) a małe czekoladowe groszki  zatrzymają się w ciastowej masie. Możecie też polać ciasto cynamonowym lukrem. To opcja bardziej świąteczna. Niezależnie od dodatków, ciacho w każdej wersji jest przepyszne.

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 16 kawałków

Składniki:

  • 350 g masła, albo margaryny do pieczenia ciast
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 3 pomarańczy
  • aromat pomarańczowy
  • 200 g czekolady, albo groszków czekoladowych (z gorzkiej, albo z mlecznej czekolady)

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem (za pomocą miksera, albo robota), aż do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Stopniowo dodajemy jajka i miksujemy aż do całkowitego połączenia się składników.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok, skórkę i aromat pomarańczowy. Dokładnie miksujemy.
Na końcu dodajemy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę, albo groszki czekoladowe i mieszamy.
Całość przelewamy do blaszki o średnicy 25 cm.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli zostaną na nim drobinki ciasta, potrzebuje jeszcze kilku minut pieczenia.

Ciasto pomarańczowe.

Ciasto pomarańczowe.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Ciasto pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.