Gazpacho Andaluz (hiszpański chłodnik)

Gazpacho Andaluz.

Gazpacho Andaluz.

Pierwszy raz odwiedziłam Hiszpanię 18 lat temu i wpadłam jak śliwka w kompot.
Zwiedzanie zaczęłam od okolic Barcelony, ale później regularnie odwiedzałam inne części tego wspaniałego kraju, żeby w końcu zamieszkać w Andaluzji. Moim zdaniem najbardziej hiszpańskim ze wszystkich regionów. W Granadzie spędziłam kilka długich i niezapomnianych miesięcy, które tylko utwierdziły mnie w dotychczasowym zachwycie i w miłości do lokalnej kuchni.

Mimo, że prawdziwy smak Hiszpanii poznałam dopiero na południu, to właśnie Barcelona poczęstowała mnie po raz pierwszy krewetkami pil-pil, gazpacho i tortillą.  Z resztą prawdziwe gazpacho to jedna z moich ulubionych zup na upalne dni. Sekret smaku tego dania zdradził mi kiedyś andaluzyjski taksówkarz, oburzony faktem, że ktoś może pomijać kluczowe składniki gazpacho jakimi są oliwa, ocet i chleb. Twierdził, że bez nich to będzie zwykły sos pomidorowy. I miał rację.

Pomimo, że nie udało mi się już nigdy wrócić do Barcelony, raz na jakiś czas trafiam na informację o tym magicznym mieście, albo na zdjęcia, które przypominają mi o mojej pierwszej podróży do kraju flamenco. Zaczynam wtedy planować kolejną wyprawę, a oczekiwanie na nią umilam sobie gotując hiszpańskie potrawy, takie jak np. najlepsze pod słońcem andaluzyjskie gazpacho, czyli tytułowe gazpacho andaluz.

czas przygotowania: 20 minut (+ chłodzenie)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 100 g zielonej papryki
  • 1 duży ogórek gruntowy, albo 2 mniejsze
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g białego chleba
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1- 1,5 łyżeczki soli
  • ewentualnie: 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • do podania (pokrojone w kostkę): cebula, zielona papryka, pomidory

Przygotowanie:

Pomidory myjemy i parzymy gorącą wodą. Zdejmujemy z nich skórki i kroimy, usuwając zielone szypułki (jeśli przeszkadzają Wam pestki, usuńcie również gniazda nasienne-ja tego nie robię). Kroimy w ćwiartki.
Obieramy ogórka, cebulę i czosnek, a paprykę myjemy i dokładnie obieramy z pestek.
Dodajemy porwany w kawałki chleb, ocet i oliwę.
Całość dokładnie blendujemy (na gładką masę).
Pod koniec dodajemy sól i ewentualnie paprykę proszku.
Podajemy schłodzone, posypując po wierzchu posiekanymi w kosteczkę warzywami (cebulą, papryką i pomidorami).

Gazpacho Andaluz.

Gazpacho Andaluz.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Gazpacho Andaluz (hiszpański chłodnik)

  1. mopswkuchni

    Mój ulubiony chłodnik. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂

    • Smak na Wspak

      Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.