Boczniaki po meksykańsku

Boczniaki po meksykańsku.

Kiedy już raz spróbujecie boczniaków, przepadniecie jak ja. Teraz siedzę i kombinuję jak jeszcze mogłabym je przygotować. Ostatnimi czasy padło na wersję mniej tradycyjną. Przygotowałam meksykańską marynatę i zapiekłam je z cebulą. Wyszła nieziemska alternatywa dla mięsnej fajity. Uwierzcie mi, że nawet mój domowy mięsożerca był zachwycony i najedzony.

czas przygotowania: 30 min + 20 min pieczenia
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 (do ryżu) albo nadzienie do 4-5 tortilli

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • do podania: ryż albo tortille

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1,5 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano (roztartego na dłoni)
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połówki pomarańczy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/albo kokosowego/albo z agawy/w ostateczności płynnego miodu

Do podania:

  • ryż albo tortille
  • w wariancie z tortillami: żółty (tarty) ser, pomidory, śmietana, ostry sos kiwi – KLIK TU, świeża kolendra albo szczypiorek

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty – mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Boczniaki płuczemy, dokładnie odsączamy i kroimy na paski (wzdłuż blaszek). Mieszamy z marynatą i odstawiamy na 20 min.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w “piórka”.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Boczniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy piórkami cebuli. Pieczemy przez 20 minut. W trakcie pieczenia możemy przemieszać.

Podajemy z ryżem albo na tortillach.

Boczniaki po meksykańsku.

Jeśli zdecydujecie się na opcję z tortillami, dodajcie do nich pomidory, żółty (tarty) ser, śmietanę, ostry sos kiwi – KLIK TU i świeżą kolendrę albo szczypiorek.

Boczniaki po meksykańsku.

Ostry sos kiwi (do tacos i tortilli).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Boczniaki po meksykańsku

  1. Janusz

    Witam
    Jedna uwaga do przepisu na boczniaki po meksykańsku – nie ma opcji aby po 20 minutach pieczenia cebula była upieczona! Wg mnie należy ją wcześniej zeszklić na oleju.

    • Smak na Wspak

      Panie Januszu, gwarantuję, że w 200 stopniach da się upiec pokrojoną w piórka cebulę w 20 min. (jak na pizzy), ale oczywiście taka modyfikacja też może być smakowita 🙂 Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.