Rarytas las 80, czyli słodkie szyszki z kajmakiem. Kto był w tamtych czasach dzieckiem, ten bardzo dobrze pamięta słodki karmelowy smak.
Są domy, w których przygotowuje się szyszki z krówek, ale ja korzystam z gotowej masy kajmakowej. Zamiast masła (które utwardza kajmak) dodaję białą czekoladę. Przygotowanie to łatwizna.
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
poziom trudności: bardzo łatwy
ilość porcji: 16
Składniki:
- 400 g masy kajmakowej
- 100 g ryżu perforowanego
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Do garnuszka przekładamy masę kajmakową i dodajemy pokruszoną w kawałki białą czekoladę.
Podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się czekolady.
Do masy dokładamy ryż. Mieszamy.
I teraz są dwie opcje: pierwsza, klasyczna – formujemy kulki/szyszki albo druga, “na leniucha”, czyli moja – przekładamy masę do foremki (u mnie blaszka 21 x 17). Masa dobrze się kroi.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Dodaj komentarz