To dziś będzie trochę po włosku (i nie chodzi tylko o orzechy włoskie), a trochę po polsku.
Sałatkę caprese na pewno wszyscy znacie, ale może zamiast tradycyjnego pesto z bazylią, orzeszkami piniowymi i parmezanem, spróbujecie bardziej swojskiej wersji? Przygotowałam ją z bazylii, szczypiorku, orzechów włoskich i zwykłego sera żółtego.
Wyszło naprawdę fajnie 🙂 świetnie smakuje w towarzystwie ziołowych grzanek.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 kulki mozzarelli (2 x 125 g)
- 2 spore pomidory
- 1 duża garść bazylii + kilka listków do dekoracji
- 0,5 pęczka szczypioku
- 40 g orzechów włoskich
- 25 g utartego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- 10 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pesto.
Do wysokiego naczynia przelewamy oliwę i ocet balsamiczny. Dodajemy zioła, orzechy, czosnek i ser. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
2/3 pesto rozsmarowujemy na talerzu.
Układamy na nim (na przemian) pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidora.
Całość dekorujemy pozostałą częścią pesto i świeżymi listkami bazylii.
Podajemy ze świeżym pieczywem albo z grzankami ziołowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz