Kalafior pieczony pod pierzynką

Kalafior pieczony pod pierzynką.

Kalafior to jedno z tych warzyw, które genialnie smakują jako dodatek do obiadu, jeden ze składników potrawy albo samodzielne danie. Można go przyrządzać na milion sposobów i zawsze smakuje tak samo rewelacyjnie.
Dziś mam dla Was przepis na kalafiora pieczonego pod parmezanowo-chlebową pierzynką.

czas przygotowania: 70 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 do obiadu/2 jako sałatka

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora albo 0,5 dużej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g tartego sera typu parmezan
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki. Wrzucamy go wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy z wrzątku i chłodzimy w zimnej wodzie. Odsączamy.
Roztrzepujemy jajko. Mieszamy je ze śmietaną, papryką, czosnkiem, odrobiną pieprzu.
Kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylewamy jajko ze śmietaną i równomiernie rozprowadzamy po kalafiorze. Na wierzch wysypujemy mieszankę parmezanu i bułki tartej.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Podajemy jako ciepły dodatek do obiadu (np. do ryby) albo schłodzone, jako sałatkę.

Smacznego!

 

 

Jedna odpowiedz do Kalafior pieczony pod pierzynką

  1. Magdusia

    Dzisiaj będzie robione na kolację

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.