Zupa z chleba – pomysł na czerstwe pieczywo

Zupa z chleba – pomysł na czerstwe pieczywo.

Co robicie z chlebem, którego nie zjedliście? Takim, który zostaje po świętach, imprezach, dłuższych weekendach i innych okazjach? Macie jakieś sprawdzone patenty? Można z niego zrobić grzanki albo zapiekanki, ale ile można ich zjeść. Ostatnio wygrzebałam gdzieś przepis na zupę chlebową, czyli sprytniutki patent na przerobienie czerstwego chlebka na coś pysznego.

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 250-300 g chleba (najsmaczniejsza wychodzi z razowego ale z każdego będzie dobra)
  • 2 l bulionu (najlepiej warzywnego)
  • woda do podlewania
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 szczypty mielonego chili
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: utarty na tarce o małych oczkach wędzony ser żółty/rolada ustrzycka/oscypek

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w grube plastry czosnek. Smażymy do czasu zeszklenia się cebuli. Często mieszamy.
Dorzucamy pokrojony w kostkę chleb. Zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Blendujemy na gładką masę. Jeśli zblendowana zupa jest dla Was zbyt gęsta, dolewamy wody. Doprawiamy kminkiem, chili, solą i pieprzem. Zagotowujemy często mieszając.
Podajemy posypane serem.

Zupa z chleba – pomysł na czerstwe pieczywo.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.