Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Sycąca, szybka i smakowita zupa krem o lekko orientalnym smaku – czosnek i kminek wyciągają z ciecierzycy to co najlepsze.
Jej przyrządzenie zajmie Wam około pół godziny, więc to idealny pomysł na ekspresowy i lekki obiad.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (albo około 300-350 świeżo ugotowanej)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka zmielonego kminku
  • sól, pieprz
  • do podania: świeża kolendra i/albo groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach.
Wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy oliwę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Często mieszamy, żeby nie przypalić czosnku.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pomidory.
Zalewamy całość bulionem i gotujemy około 8-10 minut.
Dodajemy przyprawy i blendujemy.

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.