Sycąca, szybka i smakowita zupa krem o lekko orientalnym smaku – czosnek i kminek wyciągają z ciecierzycy to co najlepsze.
Jej przyrządzenie zajmie Wam około pół godziny, więc to idealny pomysł na ekspresowy i lekki obiad.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (albo około 300-350 świeżo ugotowanej)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka zmielonego kminku
- sól, pieprz
- do podania: świeża kolendra i/albo groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach.
Wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy oliwę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Często mieszamy, żeby nie przypalić czosnku.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pomidory.
Zalewamy całość bulionem i gotujemy około 8-10 minut.
Dodajemy przyprawy i blendujemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz