Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów.

Dobra i lekka zupka nie jest zła. Zwłaszcza, jeżeli ma w sobie dużo zieloności.
Tym razem w ręce wpadły mi brokuły, które połączyłam z cukinią, cebulą i czosnkiem. Szybko i smacznie.
Do tego odrobina tartego żółtego serka, grzanki i obiad gotowy!

czas przygotowania: 35-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg brokułów
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • oliwa do podsmażenia
  • do podania: grzanki czosnkowe, tarty ser żółty

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone drobno ząbki czosnku.
Dodajemy pieprz i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy co jakiś czas mieszając.
Z brokuła odcinamy różyczki. Myjemy je dokładnie. Kroimy różyczki na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem (około 1 cm nad linię warzyw) i zagotowujemy.
Gotujemy około 10-12 minut. Brokuły powinny zmięknąć.
Blendujemy dokładnie zupę.
Podajemy z grzankami czosnkowymi i odrobiną żółtego sera.

Zupa krem z brokułów.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *